#Rydalskapet

De som följer Skapet i de sociala medierna har väl knappast undgått att vi under den senaste veckan inlett arbetet med att skapa vår nästa föreställning, och detta i samarbete med Rydals Museum i Marks kommun! Häftigare ställe får en leta efter; en spinneribyggnad från 1850-talet, en maskinpark, unik i sitt slag i hela Europa, mitt i en idyllisk bygd som fortfarande präglas av det brukssamhälle som växte upp ikring fabriken och de människor som arbetade där.

Skapet samlade på bron på Ryds gård, Rydal.
Skapet samlade på bron på Ryds gård, ett stenkast från den gamla spinnerifabriken i Rydal.

År 2015 firar Rydals Museum sitt 30-årsjubileum och i samband med detta kommer vi att skapa en föreställning skräddarsydd för museets lokaler. För att göra detta på bästa sätt krävs en hel del efterforskning om fabriken, samhället och de som levde och arbetade där. Under veckan som gått har vi i Skapet fått tillgång till museets arkiv med intervjuer med människor som var med när det begav sig. Så många namn och en massa nya ord; vad sägs om ”patriarkalism”, ”schartuanism”, ”slubbning” och ”hankklocka”?

En bomullsbal med den gamla stavningen för Rydal.
En bomullsbal med den gamla stavningen för Rydal. En enda bal väger mellan 200-300 kg.

En natt spenderades i den gamla ”disponentbostaden”, numera Wärdshuset Spinnaren. Ett underbart hus där disponenten under första halvan av 1900-talet huserade med sin familj och tjänstefolk – långt trevligare än de arbetarlängor där hela familjer tvingades tränga ihop sig i ett ynka rum och kök.

Skapet på vandring.
Skapet på vandring.

Vi har gått den historiska promenaden som guidat oss runt i bygden, vi har tillbringat mycket tid i spinneriet och nördat loss på den permanenta utställningen. Människoöde på människoöde rullas upp framför oss och bilden av textilindustrin, samhället och dess historia har börjat mejslas ut, i all sin komplexitet, där vissa delar återkommer gång på gång, medan andra ännu höljs i dunkel. Vi är inspirerade! Än så länge har den kreativa processen endast inletts på pappret, men vi börjar redan längta upp på golvet, till det sceniska arbetet.

Bomull på rensning.
Bomull på rensning.

Vad det hela ska bli vet vi ännu inte riktigt. Vad vi vet är att vi vill fortsätta ifrågasätta normer,  historieskrivningen och vad som avgör vad som är konst och vad som är arbete. Vem är konstnär? Vem är arbetare?

Du är hemskt välkommen att följa vårt arbete via sociala medier, under #Rydalskapet.  Tills näst vi hörs: Ha det så gott i sommarvärmen!

/Skapet genom Sanne

Kommentera