Öppet brev till tidskriften Historiskans redaktörer Jennie Lindholm och Eva Bonde

Hej Jennie!

Vad kul att du hör av dig. Vi är fyra kvinnliga konstnärer som älskar att skapa och synas. Vi heter: Artemisia Gentileschi, Elisabeth-Claude Jacquet De La Guerre, Louise Farrenc och Anne-Charlotte Leffler. Vi representeras just nu på olika scener av frigruppen Skapet i föreställningen Din hand har gjort allt detta. Vi vill hemskt gärna komma med i tidskriften Historiskan! Samt i Historien! Den skrivna, alltså. Lite om oss:

Vi var konstnärer långt innan vi var kvinnor. Vi spelade piano, målade, sjöng, skrev. Vi var älskade och beundrade, recensenterna skrev att vi aldrig skulle glömmas, alltid finnas kvar. Vi vet inte när vi blev kvinnor, men det måste ha varit långt senare. Kanske när vi hamnade mitt i historieskrivningen. Som pianolärarinnor istället för professorer. Som one-hit-wonders istället för klassiker. Som våldtäktsoffer istället för konstnärer.

Det spekuleras kring varför vi försvann. Kanske verken föll i glömska några decennier efter min död för att jag inte skrev opera. Kanske tröttnade Kungen på opera. Kanske trodde man att det var min pappa som målade mina verk. Kanske ansågs jag endast skriva om ett särintresse – ”kvinnofrågan”.

(Lol. Lmao. Roflmao. Hihi.)

Jag var lika mycket pianolärarinna som den där Mozart var gatumusikant! Och jag var lika mycket underbarn som han.

När Van Gogh skar av sig örat gick han till historien för att leva för sin konst. Nu väntar jag på min plats för att faktiskt ha utfört något ordentligt för konsten. (Okej, han kunde måla jättefina solrosor.)

Och jag menar, till och med Strindberg själv sa att ”vi bevittnar sannerligen det moderna genombrottet, mitt för våra ögon” om mina verk. (Fast det var ju när han fortfarande trodde att jag var en man.)

Så, Jennie. Vi håller verkligen med dig om att ”vi måste slå hål på den här myten om att det inte finns några kvinnor att skriva om.” Det är härligt sagt! Och sant! Vi vill hemskt gärna prata mer med dig om det här, och nästa gång vi ställer oss på scen är du, Jennie Lindholm och din kompanjon Eva Bonde hjärtligt välkomna att ta del av vår historia! Vi skulle känna oss ärade att ha er i vår publik.

De varmaste av hälsningar!

Edra bundsförvanter

A. Gentileschi, E-C De La Guerre, L. Farrenc, A-C Leffler,                      genom frigruppen Skapet och Din hand har gjort allt detta

 

20140213_0850banner